Marcel via Twitter
maandag
dec212009

Beloofd is beloofd...

Een degelijke laptop en een mobiele telefoon met agenda- en emailfunctionaliteit. Dat zijn toch wel de eerste levensbehoeften van een zzp'er die actief is in de dienstverlening. In het bezit komen van die noodzakelijke apparatuur is echter geen sinecure, heb ik gemerkt.

Nog voordat ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel, struinde ik al rond op de website van Dell. Begin deze eeuw verwierf deze computerfabrikant wereldwijde faam vanwege het businessmodel, en dat wilde ik nu eindelijk ook zelf wel eens ervaren. Ongetwijfeld is december ook voor Dell een drukke maand, maar ik hoopte dat een bestelling op 6 december precies tussen de Sinterklaas- en Kerstpiek zou vallen en dus snel uitgeleverd zou kunnen worden. Dat viel tegen. Het online bestelsysteem gaf 24 december als leverdatum, wat ongetwijfeld heeft te maken de vele extra opties die ik in het configuratiescherm van Dell heb aangeklikt. Maar goed, niet getreurd. Het wachten zou beloond worden, hoopte ik.

Nu ik voorlopig toch nog niet aan de slag kon met het inrichten van mijn laptop, had ik mooi tijd om mij te verdiepen in een nieuw mobieltje. Toevallig kreeg ik net een aanbieding van KPN met de mededeling dat mijn abonnement verlengbaar was en dat ik nu kon profiteren van extra korting. Die korting betrof ook de Nokia die ik in gedachten had, dus de keus was snel gemaakt. Direct na mijn bestelling kreeg ik een bevestiging dat ik binnen 24 uur een email zou ontvangen met de definitieve bevestiging van mijn order.

Helaas bleek de praktijk weerbarstiger. 24 uur wachten, 48 uur wachten, 72 uur wachten: nog steeds geen mail van KPN met de bevestiging. Na een week besloot ik zelf actie te ondernemen. Bellen blijkt verdomd lastig te zijn, dus dan maar een mailtje naar KPN. Geloof het of niet: precies op het moment dat ik via de mail antwoord krijg van KPN, verschijnt ook de definitieve bevestiging van de order in mijn Postbus. Een dag later krijg ik de mededeling dat mijn order definitief is verzonden.

Ondertussen was de leverdatum van mijn laptop alweer anderhalve week dichterbij gekomen. Op maandag 21 december kreeg ik een email van Dell. Mijn bestelling was verzonden, en zou op 24 december worden afgeleverd door UPS. Deze pakketvervoerder informeerde mij dat ik op 24 december tussen 9.00 en 17.00 uur thuis moest blijven.

Gezien de kerstdrukte was ik benieuwd of het UPS zou lukken om de laptop nog voor kerst af te leveren. Niet dus. De hele dag gewacht, geen laptop. Voor alle zekerheid even gecheckt in het tracking- & tracingsysteem van UPS: inderdaad, 24 december stond als leverdatum genoteerd. Maar geen punt, ik ken alle verhalen over de drukte bij webwinkels en pakketvervoerders in de decembermaand.

Op 27 december nog eens gecheckt. Inmiddels was een nieuwe leverdatum bekend: 28 december. Opnieuw werd van mij verlangd dat ik de hele dag zou thuisblijven. Niet erg, want een laptop krijg je tenslotte niet elke dag. Maar helaas kreeg ik ook deze dag geen UPS-bezorger aan de deur. Toen ik eind van deze dag opnieuw het systeem van UPS checkte, viel ik bijna van mijn stoel van verbazing. Daar stond opeens plompverloren vermeld dat UPS al op 23 december om 16.15 uur aan de deur was geweest: een dag voor de afgesproken leverdatum. Omdat ik niet thuis was, had de aflevering daardoor niet kunnen plaatsvinden. Logisch. Omdat mij was gevraagd op 24 december thuis te blijven, heb ik op 23 december al alle kerstboodschappen gedaan.

Ik houd een naar smaakje over aan deze twee afleveringen. Niet omdat ik langer moet wachten dan ik had gehoopt, want ik ben logisticus genoeg om daar begrip voor te  hebben. Wel omdat zowel KPN als UPS afspraken niet nakomen. Als je belooft binnen 24 uur een bevestiging te sturen, doe dat dan ook. Als je belooft om op 24 december een pakket te bezorgen, doe dat dan niet op 23 december. En als je een belofte niet kunt waarmaken, doe ze dan ook niet. Het levert onnodig veel irritaties op, die de lol en het gemak van bestellen via internet onderdrukken.

Inmiddels behoren die irritaties overigens alweer geruime tijd tot het verleden. Zowel de telefoon als de laptop doen het fantastisch. Ik ben dol op mijn nieuwe gadgets.

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

References (1)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments (5)

Veel; tekst op intropagina, niks over je bedrijf
alleen klaagzang
en alle verwijzingen in Engels, kan dat niet anders?

januari 6, 2010 | Unregistered CommenterFerdy van Campen

Tsja Marcel... het leven valt soms niet mee :-)
Ik blijf me erover verbazen dat mensen comments plaatsen zonder naam erbij en direct kiezen voor de negatieve insteek. Je stuk is gewoon prima geschreven en kan me er helemaal in vinden. Verbaas me er zelf over dat DHL Express hier deze week al tweemaal tevergeefs op de deurbel heeft gedrukt in de hoop een pakje te kunnen afleveren... Dat ze nog steeds niet eerst bellen of na eenmaal te hebben geprobeerd vragen of je hen kunt bellen voor een zinvolle deurbel / voordeur meet & greet.
Nog een tipje voor je fraai uitziende pagina... de tekst die ik nu tik in de comment ruimte en de eerder geplaatste reactie is wel erg klein. Voor mensen die toe zijn aan een leesbril of nog steeds ontkennen dit nodig te hebben is het vast té klein :-)

januari 6, 2010 | Unregistered CommenterFerdi

Bedankt allemaal voor de reacties.

Klopt dat verwijzingen in het Amerikaans zijn. Ik maak gebruik van een Amerikaanse 'blokkendoos' voor deze website, en dan heb je niet alles voor het kiezen (of ik ben deze keuzes nog niet tegengekomen). Datzelfde geldt voor de grootte van het comment-vak.
Ik wil in deze blog vooral ingaan op de logistiek en op mijn werk, niet zozeer op mijn bedrijf. Als mensen geinteresseerd zijn, kijken ze vanzelf wel verder.

januari 7, 2010 | Unregistered CommenterMarcel

Hoi Marcel,

Erg leuk om te lezen wat je bezighoudt in je blog! Ik hou je in de gaten!

januari 7, 2010 | Unregistered CommenterErik van Wunnik

Succes met je nieuwe bedrijf!
Dat er maar veel leuke klussen mogen komen in 2010.
Walther.

januari 8, 2010 | Unregistered CommenterWalther

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>